Rolstoel aanvragen met een Wmo vergoeding

Swipe to the left
Rolstoel aanvragen met een Wmo vergoeding
26 augustus 2023 Geen reacties

Via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is het mogelijk om een vergoeding te ontvangen waarmee u een rolstoel kunt kopen. Maar hoe vraagt u dit precies aan? En heeft u er wel recht op? Dit zijn enkele vragen die we voor u gaan beantwoorden.

Wmo voor rolstoelen bij langdurig gebruik

Via de gemeente waarin u woont, kunt u een rolstoel vergoeding aanvragen bij langdurig gebruik. U heeft de rolstoel bijvoorbeeld nodig om mobiel te blijven tijdens het dagelijks leven. Kunt u aantonen dat u een rolstoel nodig heeft voor een langere tijd? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een Wmo vergoeding voor rolstoelen.

Neem contact op met het Wmo-loket van uw gemeente om een afspraak te maken. Vervolgens onderzoekt de gemeente uw afspraak. Hierna volgt er een (keukentafel)gesprek. Tijdens dit gesprek, telefonisch of bij u thuis, wordt er gesproken over uw huidige situatie met een Wmo-consulent. Daarnaast worden er verschillende oplossingen besproken, zoals een rolstoel. Er worden ook andere hulpmiddelen besproken, bijvoorbeeld een scootmobiel of rollator.

Rolstoel via PGB of in natura

Er zijn twee verschillende manieren waarop u aan een rolstoel kunt komen. Zo kunt u de rolstoel ‘in natura’ krijgen van de gemeente. In dit geval regelt en betaalt de gemeente de rolstoel. De opties zijn beperkt. De gemeente regelt dit namelijk met hun eigen rolstoelleverancier.

De tweede optie is het kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Hiermee ontvangt u een vergoeding waarmee u zelfstandig een rolstoel kunt aanschaffen. Het mooie van een PGB is de vrijheid om zelf een rolstoel te selecteren die het beste bij uw behoeften past. De gemeente biedt een vergoeding tot een bepaald maximum. Mocht u een rolstoel op het oog hebben die een beetje boven dit budget ligt, dan heeft u de mogelijkheid om zelf een aanvullend bedrag bij te dragen.

Let op: wacht met het aankopen van een rolstoel totdat uw aanvraag is geaccepteerd. Een rolstoel gekocht met eigen geld wordt achteraf niet meer vergoed.

Kan ik Wmo aanvragen voor een elektrische rolstoel?

Wilt u de vrijheid van een elektrische rolstoel ervaren? Dien dan een verzoek daarvoor in bij de gemeente waarin u woont. Een medewerker van het Wmo-loket bespreekt dan de mogelijkheden met u. Mocht u een Persoonsgebonden Budget (PGB) ontvangen, dan nodigen we u uit om in ons assortiment de perfecte elektrische rolstoel te vinden die aansluit bij uw behoeften.

Welke rolstoel kan ik kopen met een Wmo vergoeding?

Mango Mobility heeft verschillende rolstoelen die u kunt kopen met een Persoonsgebonden budget via de Wmo. Hieronder hebben we een aantal soorten voor u op een rij gezet:

Heeft u vragen over een rolstoel via eenWmo vergoeding aan te vragen? Onze Mobiliteit Experts staan voor u klaar om u te helpen bij het vinden van het juiste mobiliteitshulpmiddel. Bel gratis onze klantenservice op 0800-2002 voor vrijblijvend advies.