Veelgestelde vragen


Wanneer u de aanschaf van een elektrische voertuig overweegt, is het begrijpelijk dat u met een aantal vragen zit. Hieronder vindt u veelgestelde vragen over scootmobielenbrommobielen en elektrische fietsen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op via 0800 - 2002. Wij helpen u graag verder!

Veelgestelde vragen | Algemeen

Veelgestelde vragen | Elektrisch rijden

Veelgestelde vragen | Scootmobielen

Veelgestelde vragen | E-Bikes

Veelgestelde vragen | E-Scooters

Veelgestelde vragen | E-Brommobiel

Vraag en antwoord


Wat kan ik verwachten van een demonstratie aan huis?
Wanneer u niet in de gelegenheid bent naar een van onze e-mobilystores te komen, is het mogelijk een demonstratie bij u thuis aan te vragen. U wordt dan bezocht door een van onze ervaren mobiliteitsadviseurs. Een thuisdemonstratie geeft u de gelegenheid een product naar keuze in uw eigen vertrouwde omgeving te proberen. Dit is zowel overdag als 's avonds mogelijk- net wat u het beste uikomt. Wilt u een thuisdemonstratie aanvragen? Bel dan 0800 - 2002 (gratis) of vul het contactformulier op onze website in!

Zijn er kosten aan een thuisdemonstratie verbonden?
Wij vinden service erg belangrijk. Daarom is een thuisdemonstratie bij ons geheel gratis en vrijblijvend. Ook wanneer u besluit geen gebruik te maken van onze diensten, brengen wij u niets in rekening.

Is er gelegenheid om in een van de winkels een proefrit te maken?
Ja, het is mogelijk bij een van de winkels van Mango Mobility een proefrit te maken. Bij Mango vinden wij het namelijk erg belangrijk dat u vooraf onze producten goed kunt uitproberen voordat u tot de koop van een scootmobiel, brommobiel, elektrische fiets overgaat. Zo weten wij en u zeker dat u met volle tevredenheid van onze producten zal genieten. U kunt een proefrit via 0800 - 2002 aanvragen.

Waar zit de dichtstbijzijnde winkel voor mij?
Mango Mobility heeft winkels door heel Nederland. Wilt u weten waar de dichtstbijzijnde winkel voor u is? Bekijk het winkeloverzicht.


Waarom zou ik elektrisch moeten gaan rijden?
Om de klimaatverandering binnen acceptabele grenzen te houden mag de gemiddelde temperatuur op aarde tegen het einde van deze eeuw met niet meer dan 2ºC zijn gestegen. Om dat te bereiken moeten in 2050 de wereldwijde CO2-emissies met 50% zijn gereduceerd ten opzichte van 1990. Transport is in Europa verantwoordelijk voor een vijfde van de CO2-uitstoot en is de enige sector waarvan de emissies vooralsnog blijven groeien. Elektrische voertuigen gaan zuinig met energie om (wist u dat benzinebrommers en -scooters per seconde meer ultrafijn stof uitstoten dan vrachtwagens) en kunnen rijden op duurzaam geproduceerde elektriciteit. Ze zijn daarom een belangrijke optie om de beoogde CO2-reductie te helpen realiseren, naast zuinige conventionele voertuigen en ander potentieel duurzame alternatieven zoals biobrandstoffen en waterstofauto's.

Vormen stille elektrische voertuigen een gevaar voor de verkeersveiligheid?
Bij binnenstedelijk verkeer zijn elektrische voertuigen stiller dan conventionele voertuigen. Andere weggebruikers zullen daar aan moeten wennen, en meer op zicht dan op gehoor moeten gaan vertrouwen. Eventuele risico’s voor de verkeersveiligheid op korte termijn zijn eenvoudig oplosbaar door elektrische voertuigen uit te rusten met waarschuwingsgeluiden. Dat elektrische voertuigen stil zijn, hoeft dus geen belemmering te zijn voor de introductie van duurzame aandrijftechnologie.

Hoe wordt een elektrisch voertuig ‘getankt’?
Elektrische voertuigen vragen om een oplaadinfrastructuur. Veel lopende initiatieven maken gebruik van langzaam laden aan een stopcontact op de woon- of werklocatie of een laadpaal aan de straat (8 uur laadtijd bij een vermogen van 3 kW). Inmiddels verschijnen snellaadsystemen op de markt die de laadtijd aanmerkelijk verkorten (1 uur, 10-50 kW). In de toekomst wordt waarschijnlijk ook ultrasnel laden mogelijk, bijvoorbeeld bij een bestaand tankstation (5 minuten, 100-500 kW).


Hoe lang gaat een volle accu van een scootmobiel mee?
Het bereik van een accu hangt sterk af van het gebruik en de omstandigheden waaronder u uw scootmobiel op dat moment gebruikt. Zowel uw eigen gewicht en krachtinspanning als de gekozen snelheid, de ondergrond en de weersomstandigheden hebben invloed op het bereik. Wij hebben per scootmobiel model aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is.

Op welke plaatsen mag ik met mijn scootmobiel rijden?
U mag als scootmobielrijder vrijwel overal rijden: op het voetpad, het trottoir, het (brom)fietspad of het fietspad waar geen bromfietsen zijn toegestaan. U mag ook op de rijbaan rijden, maar niet op (auto)snelwegen.

Welke verkeersregels moet ik opvolgen met mijn scootmobiel?
Welke verkeersregels er voor uw scootmobiel gelden, hangt af an de plaats waar u op dat moment met uw scootmobiel rijdt.

  • Op het trottoir of voetpad moet u de verkeersregels die voor voetgangers gelden volgen. Ter bescherming van de voetgangers mag u daar met uw scootmobiel niet sneller dan 6km/u rijden. Op een zebrapad heeft u, net als een voetganger, voorrang. U mag uw scootmobiel op het trottoir parkeren.
  • Op het fietspad gedraagt u u als een fietser of bromfietser. De maximum toegestane snelheid is 30km/u binnen de bebouwde kom en 40km/u buiten de bebouwde kom.
  • Op de rijbaan gelden de verkeersregels voor voertuigen die maximaal 45km/u mogen rijden. U mag daar niet met twee voertuigen naast elkaar rijden, ook niet als het andere voertuig een scootmobiel is.

Heb ik een rijbewijs nodig voor het besturen van een scootmobiel?
Nee, u hebt geen rijbewijs nodig voor het besturen van een scootmobiel. Als u een tijdje niet aan het verkeer hebt deelgenomen, is het wel raadzaam rijlessen te volgen om aan het besturen van de scootmobiel en aan het verkeer te wennen.

Moet ik mijn scootmobiel verzekeren?
Ja, u moet uw scootmobiel verzekeren. U mag niet onverzekerd op een scootmobiel rijden. Een verzekerd voertuig is te herkennen aan een verzekeringsplaatje aan de achterzijde. Wij kunnen deze verzekering voor u regelen.

Wat is het verschil tussen een 3- en een 4wielscootmobiel?
Het belangrijkste verschil tussen deze twee typen is de draaicirkel. U zult merken dat deze bij een driewielscootmobiel kleiner is dan bij een vierwielscootmobiel.

De keuze voor een driewieler of een vierwieler is afhankelijk van waar u de scootmobiel voor gaat gebruiken. Een scootmobiel met drie wielen heeft een kortere draaicirkel en is daardoor wendbaarder, dus bijzonder geschikt om bijvoorbeeld mee te winkelen. Als u meer beenruimte nodig hebt, is een driewieler ook geschikter voor u.

Gebruikt u de scootmobiel voor langere afstanden en wilt u er harder mee kunnen rijden, dan is een vierwiel scootmobiel geschikter voor u aangezien deze stabieler is.

Hoe moet ik mijn scootmobiel onderhouden?
Voor een lange(re) levensduur van uw scootmobiel is het erg belangrijk uw scootmobiel regelmatig na te laten kijken. Wanneer u uw scootmobiel buiten heeft staan, doet u er goed aan deze af te dekken.


Hoe werkt een elektrische fiets ?
De trapondersteuning van een elektrische fiets wordt geactiveerd door een motor. Deze motor wordt door een lithium accu aangedreven, die gemakkelijk via het stopcontact opgeladen kan worden. De mate waarin de motor u tijdens het fietsen ondersteunt, kunt u zelf bepalen.

Hoe lang gaat een volle accu van een elektrische fiets mee?
De actieradius (het bereik) van de accu hangt sterk af van het gebruik en de omstandigheden waaronder u de fiets op dat moment gebruikt. Zowel uw eigen gewicht en krachtinspanning als de gekozen versnelling, de ondergrond en de weersomstandigheden hebben invloed op de actieradius. Wij hebben per fiets aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is.

Kan ik nog fietsen wanneer de accu leeg is?
Ja, u kunt nog fietsen wanneer uw accu leeg is, maar de trapondersteuning werkt dan niet meer.

Hoeveel kost het om een elektrische fiets op te laden?
Wanneer u uw elektrische fiets oplaadt, verbruikt u ongeveer 0,2 kwh aan energie. Dit komt neer op €0,05 voor een volle accu.

Moet ik op een elektrische fiets een helm dragen?
Nee, een helm dragen is niet verplicht.

Ik zie bij het fietsenaanbod maat M en L staan. Wat betekent dit?
Wij bieden de volgende framematen: M (voor dames) en L (voor heren). In onderstaande tabel, laten wij zien welke maat fiets bij welke lichaamslengte hoort.

Maten Lengte
M 1,15 - 1,80 meter
L 1,70 - 1,95 meter

Moet ik een helm dragen wanneer ik een elektriche scooter bestuur?
Wanneer u op een e-scooter niet harder dan 25 km/u rijdt, hoeft u geen helm te dragen.

Moet ik mijn elektrische scooter verzekeren?
Voor het rijden op een elektrische scooters is het verplicht een verzekering af te sluiten.


Heb ik voor de aangeboden e-brommobielen van Mango Mobility een rijbewijs nodig?
Mango Mobility heeft drie e-brommobielen in het assortiment: de City Car, de E-Hummer en de E-Truck . De City Car valt door zijn afmetingen (L: 110 cm, B: 212 cm, H: 174 cm) onder de categorie 'gehandicaptenvoertuig'. Dit betekent dat u voor het besturen van deze E-Brommobielen geen rijbewijs nodig heeft. Voor het besturen van de Hummer en/of de E-truck, dient u alleen over een AM-rijbewijs (scooterrijbewijs) te beschikken.

Een andere vraag?

Staat uw vraag er niet tussen. Stel hiernaast uw vraag en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Neem contact op!

Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.