• Gratis en vrijblijvend thuisadvies
  • Gekwalificeerde servicemonteurs
  • 12 winkels door heel Nederland
vbImgProductOverview.jpg
Met een scootmobiel, elektrische scooter of elektrische fiets kunt u op pad wanneer u maar wilt. Een goede accu is daarom van essentieel belang. Het accutype en de -capaciteit voor uw elektrisch vervoermiddel bepalen immers de maximumsnelheid, de actieradius, de oplaadtijd en de levensduur van de accu.

Wilt u meer informative over accu's ontvangen of wilt u een accu bestellen? Neem dan contact op met ons gratis servicenummer 0800 - 2002. Wij helpen u graag verder!

Informatie over accu's

De toekomst van elektrische voertuigen is mede afhankelijk van de ontwikkeling van oplaadbare accu’s. De aandacht voor de ontwikkeling van accu’s is de afgelopen decennia echter achter gebleven ten opzichte van de ontwikkeling van computers of andere technologieën. Zo is de opslagcapaciteit van accu’s elke tien jaar ongeveer verdubbeld, maar dit staat niet in verhouding met de snelheid waarmee andere producten zich hebben doorontwikkeld. Maar dankzij de enorme vooruitgang van de mobiele telefoons en de groeiende behoefte aan hoogwaardige accu’s voor elektrische voertuigen in de nabije toekomst, zijn versneld belangrijke investeringen gedaan op het gebied van de accutechnologie.

De prijs van een elektrisch voertuig of plug-in hybride is in belangrijke mate afhankelijk van de accu. Gedurende de afgelopen jaren zijn de accuprijzen gedaald en zal dit proces zich voortzetten zodra de massaproductie op gang zal komen om aan de vraag te voldoen.

De belangrijkste technologieën

Loodzuur accu
Loodzuur accu's zijn het oudste type accu. Ze zijn groot en zwaar en hebben een lage energiedichtheid, maar zijn lang houdbaar en relatief goedkoop. Voor een actieradius van 50 kilometer, met een pieksnelheid van 70 km/u, is een 400kg zware lood-zuuraccu nodig. De oplaadtijd varieert tussen de 6 en 8 uur.

Nikkel-Cadmium (NiCd) accu 
Deze accu’s gebruiken een Nickel anode en een Cadmium kathode. Cadmium is een zeer giftig zwaar metaal, vandaar het verbod op Cadmium binnen de Europese Unie. Ze blijven lang werkzaam (meer dan 1.500 laadcycli), maar hebben een lage energiedichtheid en zijn duur.

Nikkel-metaal-hydride (NiMH) accu

Nikkel-metaal-hydride accu's zijn vergelijkbaar met nikkel-cadmium-accu’s, met uitzondering van het giftige zware metaal, zodat hun milieubelasting veel lager is. Nikkel-metaal-hydride accu’s kunnen 2 tot 3 keer meer elektriciteit opslaan dan nikkel-cadmium accu’s met hetzelfde gewicht. Hun energiedichtheid bereikt 80 Wh/kg.

Lithium-ion accu

Lithium accu’s zijn vrij nieuw en hebben hun ontwikkeling te danken aan de mobiele telefoonsector. Hun energiedichtheid bereikt 115 Wh/kg. Ze worden gebruikt in mobiele telefoons, computers, mp3-spelers, camera's en zullen waarschijnlijk de volgende generatie van (plug-in) hybride en elektrische voertuigen van energie gaan voorzien. Ondanks hun onmiskenbare voordelen, hebben ze ook nadelen. Zo is de kans op oververhitting groter en zijn ze vrij kostbaar vanwege de lithium schaarste als gevolg van de controverse rondom de lithium reserves.

Zebra (NaNiCl) accu

Een van de meest veelbelovende accu’s is de Zebra. De accu biedt een hoge energiedichtheid, maar werkt binnen een temperatuurbereik van 132ºC tot 177ºC en verlangt daarom wel isolatie. Naast de hoge temperatuur is het verlies aan energie, wanneer de accu niet wordt gebruikt, ook een nadeel. De accu is met name geschikt voor bussen en ook de Think City is uitgerust met 17,5 kWh Zebra NaNICL-accu’s.

Gel(lood)accu

De meeste betaalbare elektrische scooters hebben een gel(lood)accu. Bij het laden ontstaat minder gas dan bij een natte accu en het gas dat ontstaat wordt door het sponsachtige elektrolyt opgenomen, waarbij de zuurstof en waterstof bij ontladen weer water wordt. Dit gebeurt op dezelfde wijze als in een brandstofcel. Gelaccu's zijn hierdoor onderhoudsvrij: er hoeft geen water toegevoegd te worden en er treedt minder snel sulfatering op. De zelfontlading is ook minder dan bij natte accu's. Nadelen van gelaccu’s is dat ze minder stroom leveren bij gelijke afmetingen dus grotere accublokken met  lagere capaciteit bij gelijke afmetingen. Accu’s zijn gevoelig voor overladen en zijn relatief duur. 

Specialist in e-mobility

Mango is al jarenlang het warenhuis voor elektrische mobiliteit voor de hele familie. Wij bieden u in onze 11 vestigingen het grootste assortiment A-merken en een uitstekende service. Bij ons profiteert u altijd van eerlijke prijzen en de scherpste aanbiedingen!

Contact

Gegarandeerd Mango

  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Landelijke thuisservicedienst
  • Gekwalificeerde servicemonteurs

Meer over Mango

Eerst informatie?

Vul uw gegevens in

Meer weten over Mango Mobility?

Meld u aan voor nieuws en win een weekendje weg!

ons assortiment

Magazine

Alle informatie over elektrische
mobiliteit in het Mango Magazine.

Vraag nu onze catalogus aan: 72 pagina's met alle productinformatie en interessante achtergrondartikelen. We sturen u met plezier een gratis exempaar toe!

Stuur mij het Mango Magazine

Vind hier een Mango winkel bij u in de buurt

Gegarandeerd Mango

  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Landelijke thuisservicedienst
  • Gekwalificeerde servicemonteurs

Meer over Mango

Meld u aan voor nieuws en win een weekendje weg!