Speciale rollators voor mensen met Parkinson

Swipe to the left
Speciale rollators voor mensen met Parkinson
27 september 2022 Geen reacties

Een speciale Parkinson rollator stimuleert mensen met de ziekte van Parkinson om veilig in beweging te blijven. Een rollator voor Parkinson patiënten is erg stabiel en biedt de nodige ondersteuning bij evenwichtsproblemen, of als het starten en stoppen van lopen lastig is. 

In deze blog leggen wij u uit wat een Parkinson rollator is en hoe u er een vergoeding voor kunt krijgen.

Wat is een Parkinson rollator?

Omdat Parkinson de functie van de hersenen aantast, wordt de aansturing van spierbewegingen verstoord. Sommige patiënten kunnen daardoor plotseling bevriezen, ook wel “freezing” genoemd, waardoor ze abrupt tot stilstand komen. Dit gebeurt meestal bij het veranderen van richting en het looppatroon, of bij het starten van de loopbeweging. 

Om het valrisico zo veel mogelijk te verkleinen, zijn rollators voor mensen met parkinson veiliger en stabieler ontworpen dan standaard rollators. De rollators zijn voorzien van een zitting, zodat u kunt rusten tijdens de wandelingen. Parkinson rollators zorgen ervoor dat u aanhoudend ondersteund wordt en stimuleren daarnaast ook het lopen bij momenten van freezing. Ook zijn de rollators vaak licht van gewicht en makkelijk opvouwbaar, waardoor ze eenvoudig op te bergen en te vervoeren zijn.

De meeste Parkinson rollators zijn uitgerust met een laserfunctie, die helpt om een moment van bevriezing te doorbreken. De laser wordt als een horizontale lijn op de grond voor u geprojecteerd, waarop u zich kunt concentreren terwijl u loopt. Als u zich voorstelt dat u over de streep moet stappen, helpt dit het stimuleren van de hersenen met het vinden van de juiste spierbewegingen.

In tegenstelling tot standaard rollators, staan Parkinson rollators standaard op de rem. Een parkinson rollator heeft handvatten waar u in moet knijpen om de rollator te verplaatsen. Dit voorkomt dat de rollator wegrolt wanneer u stilstaat, u plaatsneemt op het zitje, of als u de rollator plotseling moet loslaten.

Een Parkinson rollator met onderarmschalen helpt u om stabiel korte en langere afstanden te wandelen. Door uw onderarmen in de verhoogde steunen te plaatsen, blijft u stabiel en minimaliseert u de belasting van uw polsen. De onderarmschalen van Parkinson rollators zijn altijd op de juiste hoogte af te stellen.

Waar moet u op letten bij het kopen van een Parkinson rollator?

Een Parkinson rollator moet standaard altijd op de rem staan. Dit wordt ook wel een omgekeerde remfunctie genoemd. De modellen hebben speciale hendels die moeten worden ingedrukt om te kunnen lopen. De rollator komt abrupt to stilstand als u de hendels loslaat. Dit voorkomt dat de rollator wegrolt bij stilstand.

Bij de aanschaf van een parkinson rollator is het ook belangrijk dat het model past bij uw persoonlijke situatie. Als u regelmatig te maken heeft met bevriezingsmomenten, kunt u het beste kiezen voor een parkinson rollator die is uitgerust met een laserfunctie.

Heeft u problemen met uw evenwicht? Dan kan een Parkinson rollator met onderarmschalen net even wat meer stabiliteit en ondersteuning bieden. Deze modellen zijn voor de veiligheid vaak ook wat zwaarder dan andere rollators.

Onze Mobiliteit Experts begeleiden u graag bij het vinden van de meest geschikte rollator. Mango Mobility heeft locaties door heel Nederland, waar u gerust langs kunt komen. Om er zeker van te zijn dat wij u meteen met alle aandacht kunnen helpen, is het ook mogelijk om hier een winkelafspraak te maken, of door te gratis bellen naar onze klantenservice op 0800-2002.

Is het niet mogelijk om langs te komen bij een Mango locatie? Onze rijdende adviseurs komen graag langs bij u thuis met een gratis en vrijblijvende thuisdemonstratie, zodat u de producten in uw eigen omgeving kunt uitproberen.

Soorten Parkinson rollators

Welke Parkinson rollator het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Er zijn verschillende speciale rollators voor Parkinson patiënten om uit te kiezen:

  • Parkinson rollators met en zonder een laserfunctie
  • Parkinson rollators die u kunt bedienen door middel van een mobiele app.
  • Modellen met onderarmschalen voor extra steun en stabiliteit.

De Parkinson Rollator Gemino 30 is het nieuwste model in ons assortiment. De rollator heeft een lichtgewicht aluminium frame en een laserfunctie, evenals een speciaal vouwkliksysteem, een stevige standaard rem, een zitje en echte reflectoren.

Voor wie zijn deze rollators nog meer geschikt?

Een speciale Parkinson rollator is niet alleen geschikt voor Parkinsonpatiënten. Doordat de rollators veel steun en stabiliteit bieden, kan een parkinson rollator ook een goede keuze zijn bij artrose en bij weinig kracht in de gewrichten.  

Parkinson rollators zijn vaak uitgerust met onderarmschalen. Onderarmschalen bieden extra ondersteuning bij het lopen als u last heeft van weinig kracht in de benen, armen, polsen en handen. Om trillingen tijdens het lopen te minimaliseren, zijn de rollators vaak uitgerust met luchtbanden. Luchtbanden zorgen voor extra demping en in dit geval voor meer comfort bij gewrichtsklachten.

Naast het feit dat Parkinson rollators erg stevig zijn, zijn de rollators ook licht van gewicht. Hierdoor zijn ze eenvoudig op te vouwen en daardoor makkelijk mee te nemen in de kofferbak, vliegtuig en het openbaar vervoer.

Bij Mango geven wij graag gratis en vrijblijvend advies bij de aankoop van een rollator. Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-2002.

Kan ik een vergoeding krijgen voor mijn Parkinson rollator?

Een vergoeding of compensatie voor een rollator valt sinds 2013 helaas niet meer onder het basispakket bij zorgverzekeraars. Als u een medische indicatie heeft voor de ziekte van Parkinson, is het een ander verhaal. Dan heeft u mogelijk recht op een Parkinson rollator vergoeding vanuit het basispakket, of via uw gemeente. We leggen het hieronder uit:

  1. Zorgverzekering. Veel zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor een parkinson rollator in het basispakket opgenomen. U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij om er achter te komen of u in aanmerking komt en om welke modellen het gaat. Het is bekend dat Zilveren Kruis, CZ, Zorg en Zekerheid, VGZ en Menzis een vergoeding geven.
  2. Via uw gemeente. Als u de rollator langer dan zes maanden nodig heeft, kunt u aanspraak maken op een vergoeding van de gemeente. Dit gebeurt via de Wmo, een wet die mensen ondersteunt om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Om erachter te komen of u hier recht op heeft, kunt u het beste informatie opvragen bij uw gemeente en een afspraak maken bij het Wmo-loket.

Bij beide gevallen geldt echter dat u een medische diagnose moet aanvragen bij uw behandelend arts of specialist om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een Parkinson rollator.

Voor verdere vragen of hulp kunt u gratis contact opnemen met onze specialisten via 0800-2002. Wij zijn open van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 9:00 en 17:00.