Wanneer kom ik in aanmerking voor een Wmo scootmobiel vergoeding?

Swipe to the left
Wmo vergoeding voor scootmobiel aanvragen - Mango Mobility
8 augustus 2023 Geen reacties

Wanneer u een mobiliteitsbeperking heeft, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een Wmo vergoeding voor een scootmobiel. U zult echter een afspraak moeten maken met een Wmo consulent om erachter te komen of u recht heeft op deze vergoeding. Vaak kan dit bij u thuis of via een telefonisch gesprek.

U kunt een Wmo-vergoeding aanvragen om u te ondersteunen, zodat u actief blijft deelnemen aan de maatschappij, ondanks uw beperking. De hoogte van uw Wmo vergoeding voor een scootmobiel hangt af van uw gemeente.

Wmo scootmobiel aanvragen

Wilt u graag een scootmobiel kopen, maar zijn de kosten te hoog? Dan kunt u een aanvraag voor een Wmo vergoeding indienen bij uw gemeente. U ontvangt een aantal formulieren voor de vergoeding. Deze formulieren vult u zelf in en levert deze in bij het Wmo-loket. Hierna wordt de Wmo aanvraag verwerkt door uw gemeente. Dit duurt maximaal 3 maanden.

Soms is het zo dat uw gemeente graag van tevoren een kostenoverzicht heeft. In dat geval maken we van tevoren een factuur, zodat deze alvast ingeleverd kan worden bij de gemeente. Het is hiervoor van belang dat u al een goed idee heeft van wat u wilt hebben. Daarom wordt er aangeraden om als eerste bij Mango langs te komen, of om onze PGB-adviseurs bij u thuis te laten komen. Dan kunnen zij alvast een overzicht maken.

Het stappenplan: zo vraagt u een Wmo-vergoeding aan

De stappen die u moet ondernemen om een Wmo-vergoeding bij uw gemeente aan te vragen staan hieronder uitgelegd:

  1. Neem contact op met het Wmo-loket van uw gemeente en maak een afspraak met een Wmo-consulent.

  2. Tijdens de afspraak bespreekt u de situatie met de Wmo-consulent

  3. Na de afspraak gaat de gemeente met uw aanvraag aan de slag en onderzoekt of u recht heeft op de subsidie

  4. Vervolgens volgt er een keukentafelgesprek. Dit kan telefonisch of de Wmo-consulent komt bij u langs. Tijdens dit gesprek bespreekt u de noodzaak van een scootmobiel en de wensen die u heeft.

  5. Na ongeveer 10 dagen ontvangt u een verslag van het keukentafelgesprek. Tevens vindt u in dit verslag een voorstel vanuit de gemeente voor een scootmobiel.

  6. Bent u het eens met het voorstel van de gemeente? Dan kunt u het voorstel ondertekenen en terugsturen naar de gemeente.

  7. 14 dagen na het terugsturen van het voorstel volgt er een indicatie besluit.

  8. Als u in aanmerking komt voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) vanuit de WMO, dan kunt u een scootmobiel uit gaan zoeken. De vergoeding wordt vanuit de gemeente aan u persoonlijk uitgekeerd

  9. U gaat op bezoek bij Mango Mobility en test verschillende modellen. Vervolgens koopt u de scootmobiel die bij u past.

  10. De scootmobiel wordt vervolgens bij u thuis afgeleverd!

Persoonsgebonden Budget (PGB) of vergoeding in natura

Er zijn twee verschillende manieren waarop u de Wmo vergoeding voor scootmobielen kunt ontvangen, namelijk via een Persoonsgebonden Budget (PGB) of via Zorg in Natura (ZiN).

Persoonsgebonden Budget voor scootmobiel

U kunt via de Wmo een Persoonsgebonden Budget (PGB) ontvangen. Met deze vergoeding koopt u vervolgens zelf de scootmobiel. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt bepalen welk type en merk scootmobiel u koopt. Eerder benoemden we dat de hoogte van uw PGB afhangt van uw gemeente. Met de vergoeding kunt u een scala aan scootmobielen aanschaffen. Voor sommige luxere uitvoeringen kunt u ervoor kiezen om een aanvullend bedrag bij te dragen.

Zorg in Natura

Bij een vergoeding in natura levert de gemeente een scootmobiel van een leverancier waarmee zij afspraken hebben gemaakt. U heeft de scootmobiel in bruikleen en het is dus niet uw eigendom. Als u niet langer gebruik wilt maken van de scootmobiel of u wilt een ander type, dan wordt uw (oude) model weer opgehaald.

Met een PGB heeft u zelf de keuze uit de uitvoering van de scootmobiel en de leverancier waar u de scootmobiel wilt aanschaffen. U maakt zelf de afspraken met de leverancier voor de bezorging van uw scootmobiel. Bij een vergoeding vanuit Zorg in Natura heeft u deze vrije keuze niet. Hierbij bent u afhankelijk van het assortiment van de leveranciers waarmee uw gemeente afspraken heeft gemaakt. Tevens kunt u hierbij niet bepalen hoe laat en hoe uw scootmobiel geleverd wordt.

Welke scootmobiel kan ik kopen met een Wmo vergoeding?

Met een vergoeding kunt u alle type scootmobielen aanschaffen. Hieronder vindt u een overzicht van het scootmobiel assortiment van Mango Mobility:

Heeft u vragen over een Wmo vergoeding voor een scootmobiel? Onze Mobiliteit Experts staan voor u klaar om u te helpen bij het vinden van het juiste mobiliteitshulpmiddel. Bel gratis onze klantenservice op 0800-2002 voor vrijblijvend advies.