Op deze 6 punten moet u letten bij het kopen van een rollator!

Swipe to the left
Op deze 6 punten moet u letten bij het kopen van een rollator!
13 september 2022 Geen reacties

Een rollator is bedoeld om meer ondersteuning te bieden wanneer het lopen lastiger wordt dan gewenst. Voor velen geeft een rollator meer vertrouwen en stabiliteit tijdens het lopen. Wanneer u begint met oriënteren, zult u waarschijnlijk al snel ontdekken dat er enorm veel verschillende modellen zijn om uit te kiezen.

Dit kan overweldigend zijn. Welke rollator moet ik kiezen? Waar moet ik op letten? En hoe weet ik welke rollator het beste bij mijn behoeften past? Dit zijn belangrijke vragen die u zich moet stellen, vooral als dit de aanschaf wordt van uw eerste rollator. In dit blog geven wij u allerlei tips mee waar u op kunt letten bij het kopen van een rollator!

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een rollator?

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een rollator? Dat is een vraag die wij bij Mango vaak gesteld krijgen en beantwoorden. Wij benoemen de belangrijkste 6 punten voor u:

1. De keuze voor een binnen- en/of buitenrollator

De meeste mensen kiezen voor rollator waarmee zowel binnen als buiten mee gelopen kan worden, omdat de meeste rollators een ontwerp en design hebben dat voor zowel binnen als buiten is bedoeld. Speciale buitenrollators hebben vaak grotere wielen voor meer stabiliteit en comfort.

Rollators voor binnenshuis zijn niet alleen voor stabiliteit, maar bijvoorbeeld ook om uzelf en uw gasten makkelijk hun koffie en koekje te geven door middel van het dienblad. Daarnaast kunnen binnenrollators vaak makkelijker manoeuvreren door kleine ruimtes.

2. Welk soort banden het beste bij uw gebruik past 

U zult veel rollators tegenkomen die verschillende wielen hebben. Het opvallendste verschil zit in de grootte van de banden. Buiten rollators hebben vaak grotere wielen, zodat u zich comfortabel en stabiel over oneffen ondergronden kunt voortbewegen.

Hierdoor blijft u stabiel bij obstakels, zoals: stoepen, onverharde paden en uitstekende tegels. Luchtbanden bij buitenrollators zorgen voor het meeste comfort, omdat deze banden goede vering hebben.

Bij binnenrollators ziet u vaak kleinere antilek banden terug. Binnenshuis heeft een rollator met kleine wielen juist een voordeel, omdat het de wendbaarheid vergroot en het gemakkelijker maakt om over drempels en tapijten te stappen.

3. Welke rollator zitting het meest comfortabel voor u is 

Veel rollators zijn voorzien van een zitje waar u op kunt rusten. Er zijn dan een paar punten waar u rekening mee moet houden:

  1. De breedte van de zitting. U wilt namelijk niet dat het zitje te krap is, waardoor het oncomfortabel wordt. Een té brede zitting kan er dan weer voor zorgen dat u niet de stabiliteit krijgt die u nodig heeft.
  2. De hoogte van de rollator is belangrijk. Een te lage zitting kan het moeilijk maken om weer op te staan. De ideale zithoogte is een hoogte waarbij u beide voeten plat op de grond kunt zetten. U wilt ook recht op de zitting zitten, net zoals bij een stoel.

Sommige modellen zijn uitgerust met een rugleuning, wat extra comfort en stabiliteit biedt. De meeste rollators hebben een flexibele zitting die naar uw lichaam vormt. Dit zit u vaak terug bij rollators met een kruisframe. Een rollator met een standaard frame is vaker voorzien van een bredere zitting van kunststof. 

4. De keuze voor een lichtgewicht rollator

Een lichtgewicht rollator is gemaakt van carbon of aluminium en weegt vaak niet meer dan 8 kilo. Er wordt nog regelmatig gedacht dat een lichtgewicht rollator instabiel is en wiebelig kan aanvoelen.

Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Vanwege veel innovatieve ontwikkelingen is een rollator van carbon en aluminium erg stevig en veilig. Bovendien maakt het lichte gewicht de rollator makkelijker te verplaatsen en te dragen. 

5. Welk type opvouwbare rollator past bij de kracht in uw handen

Alle rollators bij Mango zijn eenvoudig in te klappen of op te vouwen. Wel is er onderscheid te maken met het type frame. U kunt kiezen tussen een kruisframe of een normaal frame. Een rollator met een kruisframe is snel en met één hand op te vouwen.

Door aan een hendel op de zitting te trekken klapt de rollator horizontaal in. Dit systeem is voordelig als u weinig kracht in de handen heeft, of als u de rollator bijvoorbeeld mee wilt nemen op reis.

Rollators die zijn uitgerust met een normaal frame klappen als het ware verticaal in, waardoor ze in opgevouwen toestand iets groter zijn dan rollators die zijn uitgerust met een kruisframe. Het voordeel is dat een rollator met een normaal frame goedkoper is.

6. Welke rollator hoogte het beste voor u is

Een juiste hoogte is niet alleen nodig om lichamelijke klachten te voorkomen, maar ook om stabiel achter de rollator te kunnen lopen.

Hoe stelt u de rollator juist in? Daar kunt u zelf achter komen door recht achter uw rollator te gaan staan, met de armen langs het lichaam. Pas de handgrepen aan aan de hoogte van uw polsen. Nu de ideale hoogte voor de rollator is ingesteld, bent u klaar om te gaan!

De rollators uit het Mango assortiment zijn voor u op de juiste hoogte af te stellen.

Waar moet een rollator aan voldoen?

Naast de bovenstaande punten zijn er een aantal technische eisen waaraan rollators moeten voldoen: 

- De remmen zijn onwijs belangrijk bij een rollator. Alle rollators van Mango Mobility zijn uitgerust met een parkeerrem en een normale rem. Met een goede parkeerrem kunt u de rollator op een plek laten staan zonder dat hij weg rolt. Ook kunt u veilig en stabiel zitten op de rollator.

- Als u een rollator aanschaft die u regelmatig gaat vervoeren, bijvoorbeeld in de auto, het vliegtuig of met het openbaar vervoer, is het handig als hij niet te zwaar is en makkelijk op te vouwen is. Het gewicht van de rollator is dan ook een belangrijk punt waar u op moet letten.

- Heeft u moeilijkheden met uw evenwicht? Dan is een rollator die veel steun biedt van belang. In dit geval kan met model met een standaard frame nét even wat extra ondersteuning geven. De Rollator Classico is hier een goed voorbeeld van. 

Wat is de beste rollator voor mij?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders, omdat de persoonlijke situatie van invloed is. Wij helpen u graag bij het kiezen van het mobiliteitshulpmiddel dat het beste aansluit aan uw wensen en omstandigheden.

Mango heeft winkels door heel Nederland, waar onze mobiliteitsexperts klaar staan om u te helpen. Met ons grootste aanbod aan mobiliteit & hulpmiddelen, vinden we samen beste rollator voor u.

Wilt u zeker weten dat u meteen geholpen kunt worden, of heeft u al een selectie gemaakt van rollators die u graag wilt uitproberen? Dan kunt u er ook voor kiezen om een winkelafspraak te maken bij een Mango vestiging in uw buurt.

Hiervoor kunt u naar onze klantenservice bellen op het gratis telefoonnummer 0800-2002. Met een winkelafspraak garanderen wij dat de mobiliteitsadviseur op dat moment alle tijd voor u heeft en dat de hulpmiddelen waar u interesse in heeft klaarstaan!