Oldlion's scootmobiel avonturen: de sluizen van IJmuiden

Swipe to the left
mango mobility - oldlion's scootmobiel avonturen - de sluizen van ijmuiden
10 mei 2023 Geen reacties

Leopold, ook wel Oldlion genoemd in zijn omgeving, gaat samen met zijn vrouw Florence en hun geliefde scootmobiel "Afje" op verkenningstocht bij verschillende prachtige natuurroutes. Leo houdt de ervaringen bij en deelt deze met familie en vrienden. Mango Mobility heeft het genoegen gehad om hun verhaal te ontvangen.

We zijn verheugd om de eerste blog met u te delen. Lees mee terwijl ze door het prachtige Nationaal Park Kennemerland reizen naar IJmuiden.


Model Scootmobiel: AFI Plus bouwjaar 2022 (Troetelnaam Afje)
Piloot en logboek Leo (Oldlion) bouwjaar 1941
Copiloot: Floor bouwjaar 1949

Voorbereiding

Met behulp van Google Maps fietsroutes maken wij, Oldlion & Floor, ons plan en krijgen we gelijk de afstanden die we moeten afleggen te zien. Verder bestaat de voorbereiding uit het vullen van de koelbox met water, frisdrank en één koud biertje. Deze zijn bedoeld voor het moment dat we een mooi plekje vinden om ze te nuttigen. De koelbox past prima in de ruime kofferbak van onze Afje, waar nog genoeg ruimte overblijft voor andere spullen.

Onderweg

We starten op onze Scootmobiel Afje in het zuidoosten van Haarlem. We rijden in westelijke richting over het fietspad langs de Schipholweg en steken de rivier de Spaarne over. Vervolgens gaan we door de oude binnenstad van Haarlem naar de Zijlstraat richting Overveen. Via de spoorwegovergang bij station Overveen gaan we omhoog en rijden we over de bospaden richting de Zeeweg, naar de ingang van het Nationaal Park Kennemerland.

Nationaal Park Kennemerland

Vanaf hier zien we geen gemotoriseerd verkeer meer en zijn de paden enkel toegankelijk voor wandelaars, fietsers en uiteraard ons Afje. We zoemen in noordwestelijke richting over de goed beklinkerde fietspaden die zich door dit gebied slingeren. Bij een splitsing kunnen we kiezen om verder te gaan via het strand of het fietspad. We kiezen voor het fietspad omdat het strand misschien wat te veel gevraagd zou zijn voor ons Afje, hoewel hij wel wat "off-road" werk aankan. We rijden kilometerslang door een prachtig bos- en duingebied dat zomers en in de winter groen blijft. Onderweg kruist een kudde wilde paarden ons pad.

Floor zit ontspannen te praten over alles wat ze ziet en denkt waarschijnlijk dat ik, naast mijn bestaande handicaps, ook slechtziend ben. Ze brengt dit echter liefdevol onder woorden voor mij. Ik laat het zo en geniet ook van het soepele rijden van ons Afje, dat met een gemiddelde snelheid van 19 à 20 kilometer goed meekomt met de elektrische fietsen en ander verkeer. Samen met zijn actieradius van ongeveer 60 kilometer maakt dit soort dagtochten, vanaf thuis en terug met een afstand van 40 à 45 kilometer (rekening houdend met reserve), heel goed mogelijk.

Bij een mooi meertje stoppen wij en genieten van onze drankjes en het prachtige uitzicht. De parasol hoeft niet te worden uitgeklapt, want wij staan onder de hoge bomen die het zonlicht voor ons filteren. Aan de zijkant staart een Wisent nieuwsgierig naar ons. Na een heerlijke rustpauze vervolgen wij onze route in noordelijke richting. Inmiddels is er een koel, aangenaam briesje opgestoken dat naar de zee ruikt. Bij Santpoort-Zuid verlaten wij het natuurgebied

Zeesluizen van IJmuiden

Via mooi geasfalteerde fietspaden gaan wij via Santpoort noord en Driehuis naar de stad IJmuiden, waar we doorheen rijden naar de zeesluizen. Vlak voor de zeesluizen stoppen wij bij een koffieshop die meer verkoopt dan alleen koffie. We besluiten onze zelf meegebrachte drankjes te blijven gebruiken. Dan gaan de indrukwekkende zeesluizen op, die heel toegankelijk zijn voor ons Afje, en laten we de beelden en indrukken op ons afkomen. Ons einddoel is het kleine museum op het complex genaamd SHIP. In het museum komt het indrukwekkende hoogstandje van bouwkunde goed tot zijn recht. Vanaf het dak, dat met een lift bereikbaar is, krijg je een geweldig uitzicht over het gehele sluizencomplex. Ook kun je hier in het restaurant eten en drinken. Het is een belevenis om dit allemaal te mogen meemaken op ons Afje.

U kunt Leopold bereiken via het e-mailadres oldlion@ziggo.nl, waar u vragen kunt stellen over de Afikim scootmobiel, de avonturen die hij beleeft en natuurlijk om uw enthousiasme over zijn blog te delen. Aarzel niet om hem een e-mail te sturen!