Met deze 5 tips gaat uw scootmobiel accu het langst mee

Swipe to the left
Met deze 5 tips gaat uw scootmobiel accu het langst mee
25 augustus 2022 Geen reacties

Als u een scootmobiel heeft, dient u de accu regelmatig op te laden als deze leeg is. Een accu is namelijk de batterij die er voor zorgt dat de scootmobiel rijdt. Maar hoe lang gaat een accu van een scootmobiel mee?

Dat is een vraag die wij herhaaldelijk gesteld krijgen. Het antwoord hangt van verschillende factoren af, zoals op welke accu uw scootmobiel rijdt. Ook weersomstandigheden, hellingen en rijgedrag kunnen de levensduur van uw scootmobiel accu beïnvloeden. 

Bij goed gebruik kunt u tot wel vier jaar plezier hebben van een AGM accu, en zes jaar van een GEL accu. Onze nieuwe Lithium accu's gaan bij goed gebruik zelfs nóg langer mee! In dit blog geven wij 5 tips die kunnen bijdragen aan het verbeteren van uw batterijduur.

Tip 1: Koop de juiste acculader voor uw accu

Het opladen van de accu dient uitsluitend te gebeuren met de bijgeleverde oplader. Mocht het voorkomen dat uw oplader kapot gaat of kwijtraakt, dan is het belangrijk om de juiste acculader voor de scootmobiel aan te schaffen.

Het opladen van de accu van uw scootmobiel met de juiste lader verlengt niet alleen de levensduur van de accu, maar verhoogt ook de veiligheid. De kans is namelijk groot dat een onjuiste lader een andere spanning heeft dan waarmee de accu moet worden opgeladen.

Het gebruik van de correcte lader is dus het beste voor uw accu en scootmobiel. Op deze pagina kunt u de accu's en laders bekijken. Weet u niet zeker welke acculader u moet bestellen? Neem gerust contact op met onze klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-2002

Tip 2: Laad uw accu op tijd op!

Op tijd de accu van uw scootmobiel opladen is de tweede tip. Dit voorkomt niet alleen dat u op een ongelukkig moment tot stilstand komt, maar ook diepontlading van de accu. Met diepontlading bedoelen we dat de accu leeg zo leeg is dat opladen niet meer mogelijk is.

Scootmobielen wilt u dan ook nooit meer dan 80% leegrijden, omdat het anders noodzakelijk is om de accu te vervangen.

Wat kost het opladen van een scootmobiel eigenlijk? Dit is afhankelijk van uw model. Met een formule kunt u zelf berekenen hoeveel het opladen van de scootmobiel gaat kosten op een jaarlijkse basis

  1. Lees af hoeveel Watt de oplader verbruikt. Dit staat meestal aangegeven op de sticker van uw acculader. Als uw scootmobiel 300 Watt verbruikt en na 12 uur opladen volledig vol is, vermenigvuldigd u deze getallen met elkaar. 300 X 12 = 3.600

  2. Nu is dit getal Watt, en dat moet omgezet worden in Kilowatt om de juiste prijs te krijgen. Hiervoor moet u het getal door duizend delen. 3.600 wordt 3,6. Dit getal vermenigvuldigd u met het aantal dagen per jaar dat u de accu oplaadt. Als u de scootmobiel 1 keer per week oplaadt, wordt dat 3.6 X 52 = 187,2 kWh per jaar.

  3. De laatste stap is opzoeken hoeveel u betaald per kWh (Kilowattuur). Dit staat op uw energienota of jaarrekening. Dat valt tussen de 0,50 en 0,70 cent. Als we € 0,60 per kWh nemen, vermenigvuldigd u dit met elkaar. 187,2 X 0,60 = € 112,32. Dit zijn de kosten die u kwijt bent aan het opladen van uw scootmobiel.

Naast informatie over hoe u de scootmobiel moet opladen, kan het voor u interessante informatie zijn om te weten hoeveel u kwijt bent aan het opladen per jaar. Nu zal het aantal oplaaddagen niet precies bij u bekend zijn, maar met de bovenstaande formule komt u al een heel eind!

 Tip 3: Laad uw accu in één keer op

Het is van belang dat het opladen van uw scootmobiel pas wordt beëindigd als de lader aangeeft dat de accu helemaal vol is. Doe dit niet langer dan 24 en altijd na ieder gebruik, door hem bijvoorbeeld voor het slapengaan op de stroom aan te sluiten. Wij raden u echter aan om de accu overdag op te laden in uw aanwezigheid. Dit voorkomt sluipverbruik en bevordert de veiligheid. De duur van het laden is voor elke scootmobiel verschillend. Volg de gebruiksaanwijzing die bij uw scootmobiel van toepassing is. 

Hieronder leest u het laadadvies voor uw rijgedrag:

Voor elk rijgedrag is het van belang dat de acculader pas wordt losgekoppeld als de accu volledig is opgeladen. U kunt dit zien wanneer het groene LED-lampje brandt.

  • De intensieve berijder = u rijdt lange afstanden en gebruikt de scootmobiel dagelijks. Laad de scootmobiel elke dag volledig op nadat u thuis komt van een lange rit. 
  • De regelmatige berijder = u rijdt korte afstanden en gebruikt de scootmobiel dagelijks. In dit geval is dagelijks opladen niet aan te raden, omdat er nog voldoende batterij beschikbaar is. Pas als u de accu voor 50% of minder heeft ontladen, kunt u de accu opladen van uw scootmobiel. Dit moet minstens één keer per week worden gedaan om de levensduur te verlengen.
  • De sporadische berijder = u gebruikt de scootmobiel af en toe, bijvoorbeeld alleen op reis of in bepaalde seizoenen. De accu loopt langzaam leeg, ook als u hem niet gebruikt. Om de levensduur te verlengen wilt u de accu in dit geval eenmaal in de twee weken opladen.

Tip 4: Let goed op uw rijstijl, dit kan invloed hebben op de levensduur van uw accu

Is de accu van uw scootmobiel snel leeg? Dit kan verschillende oorzaken hebben die er niet direct toe leiden dat u de accu moet vervangen van de scootmobiel. Het weer heeft een grote invloed op hoe snel u de accu leeg rijdt. Een (te) lage temperatuur heeft namelijk capaciteitsverlies tot gevolg. Bij winterse temperaturen onder het vriespunt kan dit wel 50% minder capaciteit betekenen.

Ook uw rijstijl kan van invloed zijn. Hieronder geven wij een paar voorbeelden:

  • Zachte banden. Het is van belang dat u niet met banden rijdt die té zacht zijn. Een onjuiste bandenspanning kan namelijk de actieradius inkorten. U kunt hierbij denken aan fietsen met zachte banden, dan moet er veel harder getrapt worden om vooruit te komen. Controleer zelf elke maand de bandenspanning, of laat het door iemand doen die er verstand van heeft. 
  • Zware spullen. Extra gewicht kan er voor zorgen dat de accu sneller leeg gaat. Probeer bij uw ritten dan ook zo min mogelijk spullen mee te nemen als het belangrijk is dat de scootmobiel zo lang mogelijk rijdt, zoals bij tochten door de natuur.
  • Houd een snelheid aan. De batterij raakt sneller leeg als u veel optrekt en remt. Als de situatie het toelaat, probeer dan zoveel mogelijk een constante snelheid aan te houden. Rijdt u veel in heuvelachtig landschap, dan raakt de accu ook sneller leeg dan wanneer u op een vlakke weg toert.
  • Sluit geen andere apparaten aan op de accu van uw scootmobiel. Laad u tijdens ritten bijvoorbeeld een mobiele telefoon op via de accu, zal dat de capaciteit beïnvloeden.

Tip 5: Zorg dat de acculader vrij ligt en goed kan ventileren

Het is normaal dat de accu en lader tijdens het opladen warm aanvoelt. Echter is het belangrijk dat de er geen oververhitting ontstaat bij het opladen van de accu waarbij brandbare gassen kunnen ophopen. Daarom is het erg belangrijk dat de accu en acculader van de scootmobiel vrijliggen en goed kunnen ventileren. U kunt de accu opladen bij een temperatuur van minimaal 15 en maximaal 28 graden Celsius. Leg de accu niet in het zonlicht en zorg voor een onbrandbare, stabiele ondergrond om hem neer te leggen. Gebruik de lader altijd binnen en zorg er ook voor dat hij droog blijft. Een vrijliggende accu en oplader die goed kunnen ventileren verlengt niet alleen de levensduur, maar draagt ook bij aan de veiligheid.

De levensduur van de accu is afhankelijk van verschillende invloeden, maar de bovenstaande tips zullen er voor zorgen dat u zo lang mogelijk plezier kunt hebben van uw accu. Heeft u vragen, of wilt u graag meer informatie? Onze klantenservice staat klaar op het telefoonnummer 0800-2002. Bellen is volledig gratis.