• Gratis en vrijblijvend thuisadvies
  • Gekwalificeerde servicemonteurs
  • 12 winkels door heel Nederland

9 veel gestelde vragen over een elektrische fiets van de zaak

16-05-2018 15:57

Mango Mobility is premium leverancier van elektrische fietsen van diverse merken. De elektrische fiets, of e-bike, is in opmars in Nederland. Fietsers van alle leeftijden overwegen een e-bike te kopen en te profiteren van de vele voordelen, fiscaal en tijdens het reizen. Ook als fiets van de zaak wordt de e-bike steeds populairder. Mango beantwoordt de belangrijkste e-bike vragen voor u!­­

1. Wat is het verschil tussen een e-bike en een normale fiets

De e-bike is een normale fiets uitgerust met een trapondersteuning. In de naaf van de fiets zit een elektromotor die logischerwijs voor elektrische ondersteuning zorgt. Vandaar dat met e-bikes altijd elektrisch aangedreven fietsen wordt bedoeld. Sensoren in het fietsframe bepalen hoe zwaar de elektrische ondersteuning is. De e-bike wordt ook wel pedelec genoemd. Dit is een samenvoeging van de woorden ‘pedal’ (pedaal) en ‘electric’: de fiets trapt elektrisch mee met u, wat hem ook ideaal maakt als fiets van de zaak! Met een ‘speed pedelec’ wordt een e-bike verstaan die nog harder gaat met dezelfde fietsintensiteit. De speed pedelec kan tot 45 km/u rijden dankzij de krachtige motor en is speciaal ontwikkeld om grotere afstanden te overbruggen met de fiets, om de auto wat vaker te laten staan.

2. De ‘fiets van de zaak-regeling’ is toch afgeschaft?

De oude fiets van de zaak-regeling is inderdaad in 2015 afgeschaft. Er zijn echter nog steeds goede mogelijkheden om werknemers te helpen bij de aanschaf van een nieuwe fiets:

  • Werkgevers mogen fietsende werknemers net als autorijdende werknemers vergoeden voor woon-werkverkeer. Maximaal 19 cent per kilometer belastingvrij.
  • Een renteloze lening mag door de werkgever verstrekt worden aan personeel als het om de aanschaf van een fiets gaat. De lening wordt afgelost met de kilometervergoeding.
  • Een werkgever mag nog steeds een deel van de fiets of e-bike schenken, zolang het binnen de norm van de Werkkostenregeling valt. Volgens de regeling mogen onbelaste vergoedingen en verstrekkingen samen niet meer dan 1,2% van de totale loonsom zijn.

Lees hier meer over de succesvolle lobby voor Fiets van de Zaak.

3. Is er kilometeradministratie nodig?

Nee, kilometeradministratie is niet verplicht. De werkgever mag de kilometervergoeding van maximaal 19 cent onbelast betalen in de vorm van een maandelijkse vergoeding. Daarvoor moet uitgegaan worden van de volgende uitgangspunten:

  • U mag uitgaan van 214 werkdagen per kalenderjaar. Er wordt dan rekening gehouden met incidenteel thuiswerken, ziekte, vakantie, sabbatsverlof en zorgverlof.
  • De werknemer reist ten minste 128 dagen per kalenderjaar naar de vaste werkplek. Werknemers met voltijdscontracten kunnen dan rekening houden met 2 dagen per week thuiswerken zonder dat de vaste onbelaste reiskostenvergoeding aangepast moet worden.

4. Wat moet ik doen om gebruik te kunnen maken van deze regelingen?

Dat hangt grotendeels van uw werkgever af, dus attendeer hem / haar er zeker op! Onderzoek wijst uit dat fietsen naar het werk gezondere en gelukkigere werknemers oplevert. Het is in veel gevallen ook voordeliger en laten we niet vergeten dat het zeer milieuvriendelijk is. Meer informatie over de voordelen van een fiets van de zaak, vindt u op www.natuurenmilieu.nl.

Laat het uw leidinggevende en / of de afdeling personeelszaken weten!

5. Wat als ik van werkgever wil veranderen binnen de looptijd van de lening?

Dat kan uiteraard. In dat geval hoeft u alleen het openstaande bedrag in een keer terug te betalen aan uw werkgever. Met uw nieuwe werkgever kunt u ook afspraken maken over het resterende openstaande bedrag.

fiets-van-de-zaak

6. Welke soorten elektrische fietsen verkoopt Mango?

De standaard elektrische fiets haalt een snelheid van 25 km/u en heeft een maximumvermogen van 250 Watt. Sinds een paar jaar is de ‘speed pedelec’ of ‘high speed e-bike’ onderdeel van het Mango-aanbod. De Stromer-fietsen zijn speed pedelecs, halen een maximum snelheid van 45 km/u en hebben een vermogen tussen de 250 en 4.000 Watt. Ondanks dat de snelheid afhankelijk is van de inspanning, hoeft de fietser niet mee te trappen tot een bepaalde snelheid. Bij dergelijke speed pedelecs mag de fabrikant een gashendel toevoegen. De berijder bepaalt hiermee zelf hoeveel elektrische ondersteuning er wordt gegeven door de elektrische fiets. Mango verkoopt e-bikes van diverse merken in verschillende prijsklassen: Stromer, Spiked, B4-bikes, QWIC, Vogue en Johnny Loco. Tevens bevat ons assortiment e-steps, e-scooters, e-brommobielen en andere tweewielers.

7. Hoeveel kilometer kan u gemiddeld afleggen met een e-bike?

Het aantal kilometers dat u kan afleggen is afhankelijk van een aantal factoren. Wij noemen dan de weersomstandigheden, het gewicht van de fietser, de bandenspanning en uiteraard de mate van trapondersteuning. Wel geldt hoe hoger het vermogen (Watt), hoe meer elektrische kilometers u kan afleggen. Met speed pedelecs, zoals bijvoorbeeld de Stromer, kunt u gemiddeld 70-80 kilometer afleggen op één volgeladen accu. Een woon-werkafstand van 20-25 kilometer is met een dergelijke high speed e-bike zeer goed te doen.

8. Welke voordelen haal ik uit de aanschaf van een e-bike?

Er komen verschillende voordelen met de aanschaf van een e-bike. Een elektrische fiets behoort tot de schoonste vervoersmiddelen op de weg en is aanzienlijk beter voor het milieu dan een auto. De e-bike is ook een oplossing voor het fileprobleem. De afstand van het gemiddelde woon-werkverkeer is eenvoudig te overbruggen met een elektrische fiets. U bespaart tevens op brandstof, onderhoud en parkeergeld. Tot slot helpt de e-bike u in beweging houden en kan het helpen om uw conditie te verbeteren. Voor werkgevers is het verschaffen van elektrische fietsen daarom extra interessant want het zorgt voor fittere werknemers.

9. En zitten er fiscale voordelen aan e-bikes?

Ook op fiscaal gebied profiteert u met een e-bike. Verschillende gemeenten bieden regionale subsidieregelingen voor e-bikes of e-scooters. Zo kunnen bedrijven rekenen op financiële steun vanuit de gemeente. Wilt u weten of uw gemeente ook subsidies biedt voor een e-bike of heeft u andere vragen? De Mango-medewerkers staan klaar om u persoonlijk verder te helpen. En als u interesse hebt in de aanschaf van een elektrische fiets, sturen wij u zo een vrijblijvende offerte. Bekijk ons aanbod op de website of bel ons direct via ons gratis servicenummer: 0800 2002.

Bron: Natuur en Milieu