• Gratis en vrijblijvend thuisadvies
  • Gekwalificeerde servicemonteurs
  • 12 winkels door heel Nederland

Utrecht wil milieuzone voor brommers

Als het aan het Utrechtse stadsbestuur ligt, mogen brommers, scooters en snorfietsen die op brandstof rijden vanaf 2020 het stadscentrum niet meer in. De tweewielers stoten teveel ultrafijnstof uit, schrijft wethouder Lot van Hooijdonk donderdag in haar 'brommerbrief' aan de gemeenteraad.

Utrecht heeft sinds vorig jaar al een milieuzone waarin het verboden is voor alle oudere dieselvoertuigen. De milieuzone moet nu ook voor niet-elektrische brommers en scooters gaan gelden, omdat "Utrecht een schone en veilige stad voor fietsers en voetgangers wil zijn", aldus Van Hooijdonk.

De gemeente denkt dat elektrische brommers en scooters in 2020 betaalbaarder zijn dan nu. Net zoals voor vieze auto's geeft Utrecht subsidie voor het slopen van een oude brommer en de aanschaf van een schoon voertuig. Of een milieuzone voor brommers ook te handhaven valt, wordt volgens Van Hooijdonk uitgezocht.

Uit recent onderzoek is gebleken dat oude brommers en tweetaktscooters 20 tot 2700 keer vervuilender zijn dan een bestelbus.